ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΔΙΣΕΚΤΟΜΗ
ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΔΙΣΕΚΤΟΜΗ & ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ
Η Πρόσθια Αυχενική Μικροδισεκτομή είναι η μικροχειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ολοσχερώς ο αυχενικός δίσκος που πιέζει τον νωτιαίο μυελό ή/και τις εξερχόμενες αυχενικές ρίζες. Η επέμβαση πραγματοποιείται από την πρόσθια επιφάνεια (λαιμός) και ο δίσκος που αφαιρείται αντικαθίσταται από τεχνητό κλωβό που ενώνει ουσιαστικά τον υπερκείμενο με τον υποκείμενο σπόνδυλο.
Έχει διαπιστωθεί ότι 80% των ασθενών θα βελτιωθεί με τη συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία, υπό την εποπτεία του θεράποντα ιατρού.
Δεν είναι όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από αυχενική δισκοκήλη ή αυχενικό σύνδρομο υποψήφιοι για δισκεκτομή. Έχει διαπιστωθεί ότι 80% των ασθενών θα βελτιωθεί με τη συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία, υπό την εποπτεία του θεράποντα ιατρού.
Ο θεράπων νευροχειρουργός, θα προτείνει την πρόσθια αυχενική δισκεκτομή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών με αυχενική δισκοκήλη. Τέτοια περιστατικά είναι:
- Ασθενείς που παρά την συντηρητική αγωγή, δεν ανακουφίζονται από συμπτώματα όπως επίμονος πόνος στο χέρι και τον αυχένα.
- Ασθενείς με επιδείνωση νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως αδυναμία συγκεκριμένης κίνησης του χεριού, η οποία οφείλεται στην πίεση της δισκοκήλης επι της νευρικής ρίζας που νευρώνει τον αντίστοιχο μυ. Για παράδειγμα ασθενείς με δισκοκήλη Α5-Α6 και αδυναμία στον δικέφαλο ή ασθενείς με δισκοκήλη Α6-Α7 και αδυναμία στον τρικέφαλο θα πρέπει να χειρουργηθούν το ταχύτερο δυνατό, διότι η καθυστέρηση ενός τέτοιου χειρουργείου, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επανέλθει πλήρως η δύναμη του χεριού.
- Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι ασθενείς με μυελοπάθεια. Σε αυτούς τους ασθενείς η δισκοκήλη σε συνδυασμό με οστεόφυτα, δεν πιέζουν μόνο νευρικές ρίζες, αλλά και τον νωτιαίο μυελό. Η πίεση αυτή θα προκαλέσει διαταραχές στην βάδιση και την κινητικότητα των χεριών. Για τον λόγο αυτό, εμφάνιση μυελοπάθειας στην μαγνητική τομογραφία του αυχένα ισοδυναμεί με χειρουργική επέμβαση ακόμα και χωρίς την ύπαρξη έντονων συμπτωμάτων.
Η Πρόσθια Αυχενική Μικροδισεκτομή διενεργείται με γενική αναισθησία και τον ασθενή σε ύπτια θέση.
Αφού γίνει εντοπισμός του πάσχοντος δίσκου με ακτινοσκοπική καθοδήγηση διενεργείται τομή περίπου 2 εκατοστών στην πρόσθια τραχηλική χώρα (συνήθως πάνω σε υπάρχουσα ρυτίδα, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα). Στη συνέχεια διαμέσου των μυών και αφού απωθηθούν οι τραχεία και ο οισοφάγος φτάνουμε στην πρόσθια επιφάνεια της σπονδυλικής στήλης. Η όλη διαδικασία είναι τελείως αναίμακτη χωρίς καταστροφή μυών, πράγμα που έχει ως συνέπεια την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. Έπειτα τοποθετούνται ειδικοί διαστολείς και το χειρουργικό μικροσκόπιο για μεγέθυνση των δομών. Γίνεται διαστολή του μεσοσπονδύλιου διαστήματος και κατόπιν αφαίρεση του δίσκου, της κήλης και πιθανών οστεοφύτων που συνυπάρχουν. Στη συνέχεια ο δίσκος που αφαιρείται αντικαθίσταται από ειδικό κλωβό που γεμίζει με οστικό μόσχευμα. Ο κλωβός αυτός ενώνει πλέον τον υπερκείμενο με τον υποκείμενο σπόνδυλο (πρόσθια σπονδυλοδεσία).
Οι κατακόρυφες μεταλλικές γραμμικές δομές που εντοπίζονται στο ενδιάμεσο των δίσκων C5/6 και C6/7, αντιστοιχούν στην προσθήκη αυχενικού κλωβού από πολυαιθεραιθερκετόνη (PEEK).
Με τον τρόπο αυτό περισσότεροι του ενός δίσκου μπορούν να αφαιρεθούν εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ακολουθεί σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος με ενδοδερμική ραφή ώστε ο ασθενής να μην χρειάζεται να επανέλθει για αφαίρεση ραμμάτων παρά μόνο για την προγραμματισμένη μετεγχειρητική παρακολούθηση.
ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Πριν την τοποθέτηση των peeks. ΔΕΞΙΑ: Έχουν τοποθετηθεί τα peeks στην θέση των πάσχοντων δίσκων.