Η έγχυση φαρμάκων στη σπονδυλική στήλη αποτελεί μία μέθοδο ανακούφισης από τον πόνο που προκαλούν παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως δισκοκήλη, αστάθεια, ιερολαγονίτιδα, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι ένα μίγμα τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδούς. Το αναισθητικό έχει γρήγορη δράση και ανακουφίζει σχεδόν άμεσα τον ασθενή, ενώ η κορτιζόνη δρα μετά από περίπου 12 ώρες και η δράση της μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες εώς και μήνες.
Επειδή έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την αντιμετώπιση του πόνου, εννοείτε ότι δεν ενδείκνυνται σε ασθενείς που εκτός από οσφυαλγία ή οσφυοϊσχιαλγία εμφανίζουν και ελάττωση της μυϊκής ισχύος των κάτω άκρων.
ΕΓΧΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
Πραγματοποιούνται σε ασθενείς που υποφέρουν από πόνο κυρίως στην μέση και όχι στα πόδι, σε περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε αστάθεια και τοπική φλεγμονή. Η έγχυση γίνεται με τον ασθενή ξύπνιο σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), αφού πρώτα επιβεβαιωθεί με τη χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος η άρθρωση στην οποία θέλουμε να επέμβουμε. Η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες της μιας άρθρωσης. Μπορεί επίσης να επαναληφθέι έως τρεις φορές ετησίως. Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική λίγη ώρα μετά τη διαδικασία.
ΔΙΑΤΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΑ ΕΓΧΥΣΗ
Γίνεται σε ασθενείς με οσφυοϊσχιαλγία, συνήθως λόγω δισκοκήλης, οι οποίοι δεν μπορούν για άλλους ιατρικούς λόγους να υποβληθούν σε δισκεκτομή και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμφανίζουν μειωμένη μυϊκή ισχύ του κάτω άκρου. Υπό την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος προωθείται η βελόνη στο τρήμα από το οποίο εξέρχεται το νεύρο που πιέζεται από τη δισκοκήλη και εκεί γίνεται η έγχυση των φαρμάκων. Η σωστη θέση έγχυσης μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη χρήση σκιαστικού.
ΕΓΧΥΣΗ ΣΤΙΣ ΙΕΡΟΛΑΓΟΝΙΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας των ιερολαγόνιων αρθρώσεων (ιερολαγονίτιδα), έγχυση φαρμάκων έχει πολύ καλά αποτελέσματα και τις περισσότερες φορές προσφέρει οριστική λύση. Η ιερολαγονίτιδα εκδηλώνεται με τοπικό πόνο στη περιοχή σύνδεσης της λεκάνης με την σπονδυλική στήλη. Με τον ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμητα) και με την βοήθεια ακτινοσκοπικού ελέγχου γίνεται η εισαγωγή της βελόνης στην άρθρωση και κατόπιν η έγχυση του φαρμάκου.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο συμφωνείτε με την Πολιτική cookies.