ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

ΟΣΦΥΪΚΗ ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

ΟΣΦΥΪΚΗ ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ & ΟΣΦΥΪΚΗ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ
Η Οσφυϊκή Μικροδισεκτομή είναι η επέμβαση αφαίρεσης δισκοκήλης στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, η οποία διενεργείται μέσω μικρής τομής, τριών περίπου εκατοστών, με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου και μικροχειρουργικών εργαλείων.

Η επέμβαση έχει άριστα αποτελέσματα όταν πραγματοποιείται σε ασθενείς που έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Αυτές είναι:

  1. O επίμονος πόνος στη μέση και το πόδι (οσφυοισχιαλγία) ή μόνο στο πόδι (ισχιαλγία), που δεν υποχωρεί με συντηρητική αγωγή, δηλαδή φάρμακα και φυσιοθεραπείες.
  2. Αδυναμία (πάρεση), συγκεκριμένου μυ του κάτω άκρου, ανάλογα με τη νευρική ρίζα που πιέζεται με πιο συχνή την πτώση άκρου ποδός, όπου ο ασθενής «σέρνει» το πόδι του
  3. Iππουριδική συνδρομή, η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία ούρησης ή ακράτεια ούρων, ακράτεια κοπράνων, υπαισθησία περιπρωκτικής περιοχής, σεξουαλική δυσλειτουργία και πάρεση (αδυναμία) συνήθως περισσοτέρων της μίας νευρικής ρίζας
  4. Aναποτελεσματικότητα φαρμακευτικής αγωγής.

 

Ο θεράπων νευροχειρουργός, θα προτείνει την πρόσθια αυχενική δισκεκτομή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών με αυχενική δισκοκήλη. Τέτοια περιστατικά είναι:

Στη δεύτερη και τρίτη περίπτωση η χειρουργική επέμβαση θεωρείται επείγουσα και πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως μια με μιάμιση ώρα. Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί την ίδια μέρα ενώ το εξιτήριο πραγματοποιείται την επόμενη μέρα. Στην οικεία του ο ασθενής παρακινείται να περπατάει όσο το δυνατόν περισσότερο και να εκτελεί δραστηριότητες που δεν τον κουράζουν, ενώ μετά από 3 με 4 εβδομάδες επανέρχεται στην εργασία του.

Η Οσφυϊκή Μικροδισεκτομή διενεργείται με γενική αναισθησία.

Αναλυτικές πληροφορίες για την επέμβαση παρατίθενται παρακάτω:

Ο ασθενής τοποθετείται σε πρήνη θέση (μπρούμυτα). Πραγματοποιείται τομή δέρματος περίπου 2,5 - 3 εκατοστά. Αφού αποκολληθούν οι παρασπονδυλικού μύες, τοποθετούνται ειδικοί διαστολείς. Στη συνέχεια ο χειρουργός με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου αφαιρεί ένα λεπτό υμένα, τον ωχρό σύνδεσμο για να εισέλθει στο σπονδυλικό σωλήνα.

Στη συνέχεια αφαιρείται το τεμάχιο της δισκοκήλης που πιέζει την νευρική ρίζα ενώ διερευνάται και το εσωτερικό του δίσκου για τυχόν εύθραυστα τεμάχια που αφαιρούνται επίσης. Ακολουθεί η σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος και του δέρματος με ενδοδερμική ραφή έτσι ώστε ο ασθενής να μη χρειάζεται να επανέλθει για αφαίρεση ραμμάτων, παρά μόνο για την προγραμματισμένη μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Δίπλα σου σε ό,τι μας χρειαστείς