ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
ΟΓΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης διακρίνονται σε πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς (μεταστάσεις). Μπορεί επίσης να είναι είτε καλοήθεις, είτε κακοήθεις. Ο κύριος τρόπος ταξινόμησής τους γίνεται με βάση την εντόπισή τους σε εξωσκληρίδιους, ενδοσκληρίδιους και ενδομυελικούς.
Οι κύριοι εξωσληρίδιοι όγκοι είναι οι μεταστάσεις που συχνά προκαλούν παθολογικά κατάγματα των σπονδύλων και πρόερχονται συνήθως από το μαστό, τους πνεύμονες και τον προστάτη.
Τα μηνιγγιώματα και τα νευρινώματα είναι οι συχνότεροι ενδοσκληρίδιοι όγκοι.
Οι κυριότεροι ενδομυελικοί όγκοι, που είναι και οι σπανιότεροι, είναι τα γλοιώματα τα επενδυμώματα και τα αιμαγγειωβλαστώματα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται οι όγκοι είναι συνήθως τα εξής:
- Τοπικός πόνος στη σπονδυλική στήλη που δεν υποχωρεί με την κατάκλιση ή την ξεκούραση. Ο πόνος αυτός μπορεί να έχει αιφνίδια έναρξη και τότε οφείλεται συνήθως σε κάταγμα του παθολογικού σπονδύλου. Άλλες φορές μπορεί να είναι καυστικός και να οφείλεται σε ενδομυελικό όγκο.
- Πόνος στα κάτω άκρα και στην ράχη από πίεση νευρικών ριζών.
- Αδυναμία στα κάτω άκρα ή και παράλυση καθώς και διαταραχές ούρησης ή αφόδευσης από πίεση του νωτιαίου μυελού και των ριζών.
Η αντιμετώπιση των όγκων είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική και εξαρτάται από το μέγεθος, την συμπτωματολογία, την εντόπιση και το αν είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Καλοήθεις ασυμπτωματικοί όγκοι, απλώς παρακολουθούνται. Καλοήθεις όγκοι που προκαλούν συμπτώματα, όπως πόνος ή παραλύσεις, αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση. Οι κακοήθεις όγκοι αντιμετωπίζονται συνήθως με συνδυασμό χειρουργικής αφαίρεσης και ακτινοβολίας.