ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗΣ ΚΥΣΤΗ

Οι αραχνοειδείς κύστεις δεν ενέχουν τον κίνδυνο κακοήθειας. Συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία. Σε περιπτώσεις που προκαλούν συμπτώματα η αντιμετώπισή τους είναι χειρουργική.

Οι  αραχνοειδείς κύστεις είναι κύστεις και όχι όγκοι. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα κακοήθειας. Περιέχουν εγκεφαλονωτιαίο υγρό και δημιουργούνται ως αποτέλεσμα διαχωρισμού της αραχνοειδούς μήνιγγας κατά την εμβρυογένεση. Η αραχνοειδής είναι μία από τις τρεις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο.

Τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικές και αποτελούν τυχαίο εύρημα κατά τον έλεγχο με μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Το μέγεθος και η θέση τους ποικίλουν. Στις περιπτώσεις που προκαλούν συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι: επιληπτικές κρίσεις, εμφάνιση πάρεσης (αδυναμία δηλαδή σε χέρι ή πόδι ) κεφαλαλγία  η συμπτωματολογία υδροκεφάλου.

Οι αραχνοειδείς κύστεις αντιμετωπίζονται μόνο εφόσον προκαλούν συμπτώματα στον ασθενή, αλλιώς απλώς παρακολουθούνται. Η αντιμετώπισή τους είναι χειρουργική και συνήθως συνίσταται σε παροχέτευση του περιεχομένου της μέσω ενός καθετήρα και μιας βαλβίδας, από το κρανίο προς την περιτοναϊκή κοιλότητα, στην κοιλιά του ασθενούς  

Δίπλα σου σε ό,τι μας χρειαστείς